Pollen in bee products

Main Article Content

Aleksandra Kruczek
Alina Stacewicz
Małgorzata Puc

Abstract

Honey bee contains a certain amount of solids, mainly pollen, entomophilous as well as anemophilous, fungal spores and algae. Patients with allergy symptoms to airborne pollen during the pollen season may additionally have allergy symptoms after consuming for example honey, especially when the organism is in poor health. Honey allergies are caused inter alia by pollen grains of plants of the family Compositae, grass, birch, hazel and olives. Pollen from the bee pollen loads is increasingly often used in medicine (e.g. liver disease, prostate hypertrophy) and in the cosmetic industry.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Kruczek , A., Stacewicz , A., & Puc , M. (2015). Pollen in bee products. Alergoprofil, 11(2), 41-44. Retrieved from https://www.journalsmededu.pl/index.php/alergoprofil/article/view/836
Section
Article

References

1. Dyakowska J.: Podręcznik palynologii. Metody i problemy. Wyd. Geologiczne, Warszawa 1959.
2. Pfister R.: Versuch einer Mikroskopie des Honigs. Forschungsber. Lebensmittel. U. Ihre Bez. Z. Hygiene for. Chem. Pharm., München 1885.
3. Todd F.E., Vansell G.H.: Pollen grains in nectar and honey. J. Econ. Entomol. 1942, 35.
4. Tomaszewska B., Chorbiński P.: Anatomia pszczoły. W: Wilde J., Prabucki J.: Hodowla Pszczół. PWRiL, Poznań 2008.
5. Turlejska H.: Zasady GHP/GMP oraz system HACCP jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Poradnik dla przedsiębiorcy. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. Warszawa 2003, 5-68.
6. Piotrowska K.: Kwiaty brzozy (Betula L.) obfitym wczesnowiosennym źródłem pyłku. Materiały Naukowej Konferencji Pszczelarskiej. Puławy 2005, 111-112.
7. Teper D.: Analiza pyłkowa jako podstawowe badanie w ocenie nektarowych miodów odmianowych. Materiały II Lubelskiej Konferencji Pszczelarskiej. Aktualne problemy nowoczesnego pszczelarstwa. Pszczela Wola 2011, 151-158.
8. Warakomska Z.: Obraz pyłkowy wielokwiatowych miodów Lubelszczyzny. Materiały I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej. Biologia kwitnienia, nektarowania i zapylania roślin. Lublin 1997, 170-177.
9. Wróblewska A.: Obraz pyłkowy miodów niektórych gmin Podlasia. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska. 2002, Sec. EEE X: 113-121.
10. Banaszak J.: Ekologia pszczół. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa– Poznań 1993.
11. Maurizio A.: Weitere Untersuchungen an Pollenhöschen. Beihefte zur Schweizerizchen Bienen-Zeitung 1953, 2(20): 485-556.
12. Piotrowska K.: Rośliny z rodziny komosowatych (Chenopodiaceae) letnim pożytkiem pyłkowym. Materiały Naukowej Konferencji Pszczelarskiej. Puławy 2005, 113-114.
13. Ceglińska K.: Anemophilous plant pollen in spring specific honeys from the Rzeszów area. Acta Agrobotanica 2008, 61(1): 59-64.
14. Stawiarz E.: Pollen of non-nectariferous plants in the microscopic image of honyes of some communes of the Świętokrzyskie voivodeship. Acta Agrobotanica 2009, 62(2): 53-58.
15. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Alergenne działanie miodu pszczelego. Acta Agrobotanica 2006, 59(1): 257-263.
16. Fernândez C., Martin Esteban M., Fiandor A. et al.: Analysis of cross reactivity between sunflower pollen and other pollens of the Compositae family. J. Allergy Clin. Immunol. 1993, 92: 660-667.
17. Kalyoncu A.F.: Honey allergy and rhinitis in Ankara, Turkey. Allergy 1997, 52: 876-877.
18. Rapiejko P.: Alergia na pyłek kwiatowy. Pszczelarstwo 1991, 6: 7.
19. Helbing A., Peter C., Berchtold E. et al.: Allergy to honey: relation to pollen and honey bee allergy. Allergy 1992, 47: 41-49.
20. Bauer L., Kohlich A., Hirschwerhr R. et al.: Food allergy to honey: Pollen or bee products? J. Allergy Clin. Immunol. 1996, 97: 65-73.
21. Saarinen K., Jantunen J., Haahtela T.: Birch pollen honey for birch pollen allergy – a randomized controlled pilot study. Int. Arch. Allergy Immunol. 2011, 155: 160-166.
22. Basista K., Sodzawiczny K.: Pyłek kwiatowy – nowy surowiec naturalny, możliwości wykorzystania w lecznictwie i kosmetologii. GF Naukowy 2011, 12: 30-32.
23. Bartosiuk E., Borawska M.: Skład chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi. Pszczelarstwo 2014, 5.
24. Makowicz J.: Pierzga i pyłek kwiatowy. Wyd. WSP im. J. Kochanowskiego, Kielce 1985.
25. Caillas A.: Pylca. Izdatelstwo Apimondii 1975. Les Vertusmerveilleuses du Polen. Orlean 1978.