Dieta wegetariańska – nowa moda czy przepis na leczenie nadciśnienia tętniczego? Artykuł przeglądowy

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Daniel Śliż
Andrzej Folga

Abstrakt

Dieta wegetariańska to nurt, który staje się coraz popularniejszy w obecnej kulturze. Czy może ona stanowić skuteczne\ leczenie pacjentów z nadciśnieniem tętniczym – drugim co do częstości występowania czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych?

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
Śliż , D., & Folga , A. (2014). Dieta wegetariańska – nowa moda czy przepis na leczenie nadciśnienia tętniczego?. Kardiologia W Praktyce, 8(1), 36-38. Pobrano z https://www.journalsmededu.pl/index.php/kwp/article/view/1544
Dział
Artykuły

Bibliografia

1. Rivas M., Garay R.P., Escanero J.F. et al.: Soy milk lowers blood pressure in men and women with mild to moderate essential hypertension. J. Nutr. 2002; 132: 1900-1902.
2. Sofi F., Abbate R., Gensini G.F., Casini A.: Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 2010; 92: 1189-1196.
3. Estruch R., Ros E., Salas-Salvadó J. et al.; the PREDIMED Study Investigators: Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet. N. Engl. J. Med. 2013; 368: 1279-1290.
4. Appel L.J., Moore T.J., Obarzanek E. et al.: A Clinical Trial of the Effects of Dietary Patterns on Blood Pressure. N. Engl. J. Med. 1997; 336(16): 1117-1124.
5. Yokoyama Y., Nishimura K., Barnard N.D., Takegami M., Watanabe M. et al.: Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis.; JAMA Intern Med. 2014; 174(4): 577-87.
6. Graudal N.A., Hubeck-Graudal T., Jurgens G.: Effects of low-sodium diet vs. high-sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterol, and triglyceride (Cochrane Review). Am. J. Hypertens. 2012; 25(1): 1-15.
7. Armstrong B., Clarke H., Martin C. et al.: Urinary sodium and blood pressure in vegetarians. Am. J. Clin. Nutr. 1979; 32(12): 2472-2476.
8. Rebholz C.M., Friedman E.E., Powers L.J. et al.: Dietary Protein Intake and Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Am. J. Epidemiol. 2012; 176(supl. 7): S27-43.